forum.wszystkookawie.pl

Website:https://forum.wszystkookawie.pl
Pozytywne oceny otrzymane0
Negatywne oceny otrzymane7
Karma:-6 (Pozytywne oceny-Negatywne oceny)



0trzymał odznakę

Nie znaleziono odznak



Definicje (53)

1

0 Thumbs up   0 Thumbs down

gość

Źródło forum.wszystkookawie.pl

2

0 Thumbs up   0 Thumbs down

dnia


26 Kwiecień 2013, 21:09:12 »
Źródło forum.wszystkookawie.pl

3

0 Thumbs up   0 Thumbs down

aa


albo alternatywnie AA, Supremo, Excelso i Caracol (Peaberry)  oznacza wielkość, kształt i gęstość ziarna. Obie skale ocen są od największego do najmniejszego. Większe ziarna produkują więcej cennych o [..]
Źródło forum.wszystkookawie.pl

4

0 Thumbs up   0 Thumbs down

affogato


espresso z gałką lodów
Źródło forum.wszystkookawie.pl

5

0 Thumbs up   0 Thumbs down

americano


espresso z dolaną dużą ilością wody
Źródło forum.wszystkookawie.pl

6

0 Thumbs up   0 Thumbs down

back flush


metoda czyszczenia ekspresu polegająca na założeniu ślepego sitka do PF-a lub gumowej zatyczki do zwykłego sitka a następnie do PF-a, wsypaniu do niego niewielkiej ilości środka czyszczącego i cyklicz [..]
Źródło forum.wszystkookawie.pl

7

0 Thumbs up   0 Thumbs down

barista


osoba zajmująca się wybieraniem, parzeniem oraz podawaniem kawy.
Źródło forum.wszystkookawie.pl

8

0 Thumbs up   0 Thumbs down

blooming


patrz: "preinfuzja"
Źródło forum.wszystkookawie.pl

9

0 Thumbs up   0 Thumbs down

blonding


szybki blednięcie naparu i zmiana jego konsystencji na wodnistą, powstaje na skutek nieodpowiedniej dystrybucji kawy w sitku lub jej zbyt grubego zmielenia.
Źródło forum.wszystkookawie.pl

10

0 Thumbs up   0 Thumbs down

body


ogólna ciężkość kawy odczuwana na języku spowodowana ogólną zawartością tłuszczów wypłukanych z kawy w trakcie ekstrakcji – im kawa mocniej wypalona, tym ma większe body, a tym samym mniejszą kwasowoś [..]
Źródło forum.wszystkookawie.pl


Zaloguj się aby zobaczyć wszystkie znaczenia 53